Образовни профили



Техничар за биотехнологију

По завршеном образовању за овај профил у трајању од четири године ученик ће стећи знања:
  • о издвајању и пречишћавању биљних и животињских сировина, од којих се прави храна (уље,шећер,скроб),
  • о коришћењуактивности микроорганизама, који се биотехнолошким путем претварају у хранљиве материје (ферментисани млечни производи, пекарски квасац, органске киселине, пиво, вино, сокови, алкохол)
  • о производњи лекова (антибиотика), витамина, хемикалија, енергената
  • о прописима заштите на раду и употреби заштитне опреме
Поред теоријске наставе ученици обављају практичну наставу у свим видовима индустрије предузећима и фирмама где стичу неопходна практична знања и бивају оспособљени за самосталну произодњу.
Трајање школовања је 4 године.
Могућност за наставак школовања је велика на свим техничко-технолошким факултетима, али и свим осталим.
Могућност самосталног покретања бизниса (фирме), као и запослење у разним гранама индустрије, фабрикама, лабораторијама итд.




Техничар за заштиту животне средине

У току четворогодишњег школовања ученици стичу стручна знања која се заснивају на
  • изучавању физичко-хемијских  и биолошких процеса који угрожавају и деградирају животну средину;
  • мерењу и анализирању параметара загађења животне средине;
  • спровођењу превентивних и заштитних мера у циљу очувања животне средине;
  • начелима одрживог развоја;
  • испитује физичка,хемијска и остала микробиолошка стања воде, ваздуха и тла;
  • мери, прати, узоркује параметре штетних материја на разним локацијама загађења у индустрији,термоелектранама, топланама, фабрикама пијаће воде, комуналним водама, чврстог отпада итд.;
  • развијању еколошке свести.
Истовремено, ученици се упознају са могућностима како се обнавља загађено тле, вода и ваздух, и са савременим методама и техникама у области заштите животне средине. Могућност запошљавања су хемијска индустрија, пољопривреда, шумарство, аквакултура, прехрамбена ,текстилна индустрија, саобраћај, агенције за заштиту животне средине, општинске и друге инспекцијске службе. 


Техничар за индустријску фармацеутску технологију


Техничар за индустријску фармацеутску технологију стиче знање за самостално обављање професионалних задатака по стандардима, у делокругу рада овог образовног профила, а то су:

  • општа знања и вештине које су у функцији несметаног развоја и основа за даље опште и стручно образовање и напредовање;
  • теоријска и практична знања, умења и вештине за стручну оспособљеност за израду фармацеутских производа у индустријској производњи.

Делокруг послова и радних задатака:
  • припрема сировина за израду фармацеутских производа;
  • овладавање пословима и задацима у току технолошких фаза добијања фармацеутских производа у индустријској производњи;
  • праћење и контрола, по фазама процеса израде полупроизвода и готових производа;
  • складиштење сировина, полупроизвода и готових производа за фармацеутске технологије, који се добијају у индустријским условима.

Могућност запослења у великом спектру индустрија, фармацеутским фирмама (фабрикама).
Наставак школовања на свим факултетима и високим струковним студијама.

Прехрамбени техничар


Прехрамбени техничар је стручњак за рад у прехрамбеној индустрији, током школовања образује се за :

  • контолу квалитета сировина и финалних производа у технолошким лабораторијама
  • испитивање микробиолошких, биохемијских, хемијских особина
  • надгледање технолошких процеса од пријема хране до њене обраде, конзервирања, ферментирања, дестисилања, пастеризовања итд.
  • за организовање пријема, чувања и паковања сировина
  • рад производних линија за прераду намирница (млека, воћа, поврћа, брашна, шећера)
  • води бригу о паковању у одговрајућу амбалажу 
Поред теоријског знања ученици добијају и практична знања тако да после школовања су одмах оспособљени за обављање делатности.
Трајање школовања је 4 године, могућност студирања на свим факултетима, превасходно техничко-технолошким.
Могућност запослења је велика, у свим видовима организоване производње и прераде хране, (фабрикама, индустрији, фирмама итд.)



Месар  

Током школовања ученици се оспособљавају за:
  • обраду меса, производњу месних прерађевина,
  • припрему и обраду роштиљског меса
  • продају меса и месних прерађевина,
  • различите начине конзервирања хране,
  • обраду меса у смислу сечења, мерења, паковања за продају.
Могућност брзог запослења, покретање властитог бизниса или запослење у индустрији меса, могућност наставака школовања.

Пекар

Образовање ученика за извођење:
  • технолошких фаза процеса производње у пекарској индустрији, 
  • производње хлеба и разне врсте пецива,
  • за рад на машинама и уређајима које се користе у пекарству,

Оспособљавање ученика  да примјењују прописе којима се регулише 
  • производња, промет и квалитет пекарских, посластичарских производа   и тестенина
 
Развијање предузетничке способности код ученика и развијање еколошке свести код ученика и њихово упознавање са прописима безбедности и здравља на раду, заштите животне средине и важности њиховог доследног поштовања

Млекар

Ученици се оспосабљавају за:
  • да самостално организује и води своју млекару
  • да врши евиденцију и контролу основних параметара квалитета млека
  • чување и правилан транспорт млека
  • за производњу козијег млека 
  • ферментисаних млечних производа (јогурта, к.млека, павлаке)
  • производњу аутохтоних млечних производа
  • са традиционалном и медерном опремом у пекарству 

Покретање приватничког бизниса, рад у свим објектима млекарске индустрије,

Ученици могу да наставе школовање, нарочито и на високим струковним студијама.


Нема коментара:

Постави коментар