Техничар за биотехнологију
По завршеном образовању за овај профил у трајању од четири године ученик ће стећи знања:
- о издвајању и пречишћавању биљних и животињских сировина, од којих се прави храна (уље,шећер,скроб),
- о коришћењуактивности микроорганизама, који се биотехнолошким путем претварају у хранљиве материје (ферментисани млечни производи, пекарски квасац, органске киселине, пиво, вино, сокови, алкохол)
- о производњи лекова (антибиотика), витамина, хемикалија, енергената
- о прописима заштите на раду и употреби заштитне опреме
Поред теоријске наставе ученици обављају практичну наставу у свим видовима индустрије предузећима и фирмама где стичу неопходна практична знања и бивају оспособљени за самосталну произодњу.
Трајање школовања је 4 године.
Могућност за наставак школовања је велика на свим техничко-технолошким факултетима, али и свим осталим.
Могућност самосталног покретања бизниса (фирме), као и запослење у разним гранама индустрије, фабрикама, лабораторијама итд.
Техничар за заштиту животне средине
У току
четворогодишњег школовања ученици стичу стручна знања која се заснивају на
- изучавању физичко-хемијских и биолошких процеса који угрожавају и деградирају животну средину;
- мерењу и анализирању параметара загађења животне средине;
- спровођењу превентивних и заштитних мера у циљу очувања животне средине;
- начелима одрживог развоја;
- испитује физичка,хемијска и остала микробиолошка стања воде, ваздуха и тла;
- мери, прати, узоркује параметре штетних материја на разним локацијама загађења у индустрији,термоелектранама, топланама, фабрикама пијаће воде, комуналним водама, чврстог отпада итд.;
- развијању еколошке свести.
Техничар за индустријску фармацеутску
технологију
Техничар за индустријску фармацеутску технологију стиче
знање за самостално обављање професионалних задатака по стандардима, у
делокругу рада овог образовног профила, а то су:
- општа знања и вештине које су у функцији несметаног развоја и основа за даље опште и стручно образовање и напредовање;
- теоријска и практична знања, умења и вештине за стручну оспособљеност за израду фармацеутских производа у индустријској производњи.
Делокруг послова и радних задатака:
- припрема сировина за израду фармацеутских производа;
- овладавање пословима и задацима у току технолошких фаза добијања фармацеутских производа у индустријској производњи;
- праћење и контрола, по фазама процеса израде полупроизвода и готових производа;
- складиштење сировина, полупроизвода и готових производа за фармацеутске технологије, који се добијају у индустријским условима.
Могућност запослења у великом спектру индустрија, фармацеутским фирмама (фабрикама).
Наставак школовања на свим факултетима и високим струковним студијама.
Наставак школовања на свим факултетима и високим струковним студијама.
Прехрамбени техничар
Прехрамбени техничар је стручњак за рад у прехрамбеној
индустрији, током школовања образује се за :
- контолу квалитета сировина и финалних производа у технолошким лабораторијама
- испитивање микробиолошких, биохемијских, хемијских особина
- надгледање технолошких процеса од пријема хране до њене обраде, конзервирања, ферментирања, дестисилања, пастеризовања итд.
- за организовање пријема, чувања и паковања сировина
- рад производних линија за прераду намирница (млека, воћа, поврћа, брашна, шећера)
- води бригу о паковању у одговрајућу амбалажу
Трајање школовања је 4 године, могућност студирања на свим факултетима, превасходно техничко-технолошким.
Могућност запослења је велика, у свим видовима организоване производње и прераде хране, (фабрикама, индустрији, фирмама итд.)
Месар
Током школовања ученици се оспособљавају за:
Током школовања ученици се оспособљавају за:
- обраду меса, производњу месних прерађевина,
- припрему и обраду роштиљског меса
- продају меса и месних прерађевина,
- различите начине конзервирања хране,
- обраду меса у смислу сечења, мерења, паковања за продају.
Могућност брзог запослења, покретање властитог бизниса или запослење у индустрији меса, могућност наставака школовања.
Пекар
Образовање ученика за извођење:
- технолошких фаза процеса производње у пекарској индустрији,
- производње хлеба и разне врсте пецива,
- за рад на машинама и уређајима које се користе у пекарству,
Оспособљавање ученика да примјењују прописе којима
се регулише
- производња, промет и квалитет пекарских, посластичарских производа и тестенина
Развијање предузетничке способности код ученика и развијање еколошке свести код ученика и њихово упознавање са прописима безбедности и здравља на раду, заштите животне средине и важности њиховог доследног поштовања
Млекар
Ученици се оспосабљавају за:
Ученици се оспосабљавају за:
- да самостално организује и води своју млекару
- да врши евиденцију и контролу основних параметара квалитета млека
- чување и правилан транспорт млека
- за производњу козијег млека
- ферментисаних млечних производа (јогурта, к.млека, павлаке)
- производњу аутохтоних млечних производа
- са традиционалном и медерном опремом у пекарству
Нема коментара:
Постави коментар